fbpx

“Free-time”: як ми весну закликали

28 лютого в бібліотеці на Великій Морській, 92 закликали весну під час чергової зустрічі маленьких і дорослих учасників програми арт-терапії, активного та цікавого дозвілля “Free-time”. 

 

http://unbib.mk.ua/index.php/2009-06-02-17-23-57/34-2009-06-02-17-14-16/5406-free-time-.html 

http://unbib.mk.ua/index.php/2009-06-02-17-23-57/50-2009-06-11-08-24-41/5342-free-time-.html

 

Дійство відбувалося за давніми традиціями наших предків. Провідницею в світ обрядів стала бібліотекарка Анна. Разом з нею присутні навчилися називати перший місяць весни не лише “березнем”, а й “капельником”, “зимобором”, “березолем”, “марцем”. Дізналися, що в давнину “березнем” (від того, що починали “плакати” — сокорушити берези) іменували четвертий місяць року, і тільки з середини минулого століття третій місяць прибрав сучасну назву. Разом вирушили в етнографічну мандрівку і заспівали гаївку — особливу закликальну пісню. Діти ласкаво запрошували весну, просили щастя в кожну хату і гарний врожай.

Хлопчаки і дівчата дізнались багато цікавого про ту пору року, настання якої всі так очікують: які дерева зацвітають першими, коли повертаються птахи із теплих країв, як вони знаходять потрібні шляхи і чому не губляться під час перельотів. Дізналися, що навесні люди частіше дихають (не 1000 вдихів на годину, а на третину більше), а бджоли стають більш слухняними та доброзичливими.

Діти жваво відповідали на запитання вікторини «Весна прийшла», відгадували загадки, “ловили” пори року під час веселої руханки. Разом із бібліотекарками Сашею і Владою учасники поділилися на дві команди — “Зима” і “Весна”. Їхнім завданням було спіймати якомога більше гравців з іншої команди і привести “бранця” до своєї фортеці. Ох, і сміху було! Шуму і товкотнечі! “Весняночки” спіймали більше гравців, і лише одного так і не зловили. Хлопчака символічно іменували “28 лютого” — на честь останнього дня зими. 

Не обійшлося і без традиційного майстер-класу. Бібліотекарка-майстриня Влада запропонувала виготовити комаху-сонечко з паперу. Двічі припрошувати нікого не треба! “Озброївшись” кольоровим папером, ножицями, клеєм, а головне — великим завзяттям, дівчата і хлопці взялися до справи. Зовсім скоро у вправних рученятах ожили і замахали крильцями симпатичні сонечка. 

А ще переглянули чудовий мультфільм “Весна”, напилися чаю, підкріпилися смаколиками, вдосталь наговорились-насміялись. Наступна зустріч вже за тиждень. Приходьте! “Free-time” — це цікаво і весело!

Поділитись в мережі
Пошук Події